Skip to main content

Publieke verantwoording

De Stichting Pieterpad heeft een aanvraag gedaan om de ANBI status te verwerven. Via de status als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) maakt de Stichting Pieterpad duidelijk dat het Pieterpad niet commercieel is en dat de stichting werkt in het algemeen belang. Giften aan een organisatie met een ANBI-status zijn fiscaal aftrekbaar.

We zijn graag transparant over wie we zijn en wat we doen. Onderstaande gegevens dragen daar aan bij. Heb je andere vragen aan ons, aarzel dan niet om het contactformulier in te vullen.


Algemene gegevens Stichting Pieterpad

Pastoor van de Loolaan 2
6823 BC Arnhem
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
RSIN: 819452701
KVK: 09182981
BTW: NL819452701B01

Doelstelling

De doelstelling van de stichting Pieterpad, zoals opgenomen in de statuten luiden:

  1. het in stand houden van het Pieterpad.

  2. Het in stand houden en versterken van de beleving van de natuurwaarden en (streek)cultuurwaarden van het Nederlandse landschap in het algemeen en van de streken rond het Pieterpad in het bijzonder.

  3. Het ontwikkelen en vermarkten van producten, diensten en routes die verband houden met het Pieterpad.

  4. Het verrichten van alle verdere handelingen, die met het vorenstaande in de ruimste zin verband houden of daartoe bevorderlijk kunnen zijn.

De stichting beoogt niet het maken van winst.

Kernwaarden

De Stichting Pieterpad onderscheidt een aantal kernwaarden die terugkomen in wat we doen en hoe we de dingen doen. Bij de uitvoering van onze activiteiten proberen we zo dicht mogelijk bij deze kernwaarden te blijven. In de samenwerking met anderen zoeken we naar partijen die deze kernwaarden onderschrijven en daar zelf ook actief aan bijdragen. De kernwaarden van het Pieterpad zijn:

Duurzaamheid
Wandelen is bij uitstek een vorm van duurzame recreatie. De Stichting Pieterpad wil in haar activiteiten, producten en diensten het duurzame karakter van wandelen onderstrepen en uitdragen.

Natuur- en cultuurbeleving
Door het lopen van het Pieterpad zien mensen een dwarsdoorsnede van de Nederlandse natuur en (streek)cultuur. Eén van de meest gehoorde reacties van Pieterpadwandelaars is: ‘Ik wist niet dat Nederland zo mooi is’. Door middel van het Pieterpad vergroten we het draagvlak voor het behouden en versterken van de Nederlandse natuur- en (streek)cultuur.

Gezondheid
Vele onderzoeken hebben aangetoond dat wandelen goed is voor je hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen. Ze gaan er allemaal op vooruit. En niet te vergeten: je humeur wordt er beter van. En dat allemaal door heel simpel elke dag minstens een half uur te lopen. De positieve effecten van wandelen op de gezondheid en het welbevinden van mensen zijn dan ook belangrijke waarden voor de Stichting Pieterpad.

Bezinning en ontmoeting
Het maken van lange wandelingen en meerdaagse tochten leidt tot een andere ‘state of mind’ waarin je hersenen tot rust komen en er ruimte ontstaat voor nieuwe ideeën en inzichten. Het leidt er ook toe dat je je gemakkelijker openstelt voor anderen. Er zijn veel wandelaars die het Pieterpad lopen om een belangrijk keerpunt in hun leven te markeren.

Bestuur en Raad van Toezicht

Het bestuur van de Stichting Pieterpad wordt gevormd door een directeur/bestuurder die wordt benoemd door de Raad van Toezicht. De Raad van Toezicht houdt toezicht op het beleid van de stichting en stelt de begroting en jaarrekening vast.

De directeur/bestuurder is:

  • dhr. M.E. Goorhuis

De Raad van Toezicht wordt gevorm door:

  • dhr. O.G. Prinsen (voorzitter)
  • dhr. B. Eefting (penningmeester)
  • dhr. J.W.T. Koot
Werkgroep Pieterpad

Het dagelijks beheer van de route wordt uitgevoerd door de werkgroep Pieterpad van het Nivon. Dit is een groep van ca. 40 vrijwilligers die zorg draagt voor de markering van de route en voor het oplossen van acute knelpunten wanneer die zich voordoen. De vrijwilligers onderhouden ook contacten met terreinbeheerders, horecagelegenheden en lokale overheden langs hun traject. De werkgroep wordt aangestuurd door de directeur/bestuurder van de Stichting Pieterpad. De werkgroep komt eenmaal jaarlijks samen.

Meerjarenbeleidsplan en verslag

De Stichting Pieterpad heeft een Meerjarenbeleidsplan vastgesteld voor de periode 2022 - 2024. Inmiddels is een groot deel van dit meerjarenbeleidsplan al tot uitvoering gebracht. Eind 2024 wordt een nieuw meerjarenbeleidsplan opgesteld.

Zie hieronder voor de jaarrekeningen over 2021 en 2022 en de jaarrekening en het -verslag over 2023.

Jaarverslag en Jaarrekening 2023

Jaarrekening 2022

Jaarrekening 2021

Merkrecht

De naam en het logo van het Pieterpad zijn geregistreerde merken van de Stichting Pieterpad.

Het Pieterpad is een bekende naam die veel mensen inspireert tot producten en diensten die met het pad te maken hebben. Dat gebeurt vaak met de beste bedoelingen, maar soms ook met puur commerciële bedoelingen.

De stichting Pieterpad wil graag voorkomen dat er een wildgroei aan Pieterpad producten ontstaat. Bovendien wil de stichting Pieterpad dat de exploitatie van de naam Pieterpad volledig ten goede komt aan het Pieterpad zelf 

De Stichting Pieterpad heeft de naam ‘Pieterpad’ daarom geregistreerd als merknaam. Dat wil zeggen dat het anderen niet is toegestaan om die naam te gebruiken in combinatie met andere producten en diensten.