Veel gestelde vragen
en onze antwoorden
Er is een speciale fietsvariant van het Pieterpad: het Pieterfietspad. Met deze route kom je door alle etappeplaatsen van de wandelroute. De route maakt gebruik van het fietsknoopunten netwerk en is geschikt voor recreatieve fietsers, maar ook voor gebruikers van scootmobielen of elektrische rolstoelen. Bezoek de Pieterfietspadpagina op de website voor meer informatie.
Het Pieterpad zelf is een wandelroute die niet geschikt of bedoeld is om te fietsen. Op veel wandelpaden zijn fietsers of scootmobielen dan ook niet toegelaten.
Het grootste deel van het Pieterpad is toegankelijk voor honden. Slechts op een enkel klein stukje van het Pieterpad zijn honden in het geheel niet toegestaan. Dit wordt aangegeven in de gids en uiteraard met borden ter plaatse. Op deze plaatsen moet je een klein stukje omlopen. Informatie daarover, inclusief alternatieve routes, vind je op de etappe-pagina's. De proloog/epiloog is niet geschikt voor honden.
De hond mag niet overal los lopen. Je zult de hond dus wel regelmatig moeten aanlijnen, bijvoorbeeld als je door gebieden loopt waar zich ook grazers bevinden. Ook dit wordt doorgaans aangegeven. Ook goed om te weten: op ons overzicht van overnachtings- en horecagelegenheden langs de route kun je filteren op adressen waar de hond welkom is.
Met een gewone standaard wandelwagen of buggy met kleine rubberen wieltjes is het absoluut af te raden om het Pieterpad te gaan lopen.
Als je beschikt over een wandelwagen of buggy die geschikt is voor onverhard terrein en die af en toe ook kortere stukken zwaarder terrein aankan (bijvoorbeeld mul zand) dan lukt het meestal wel. Met name lichtlopende drie-wielige wandelwagens op luchtbanden zijn hiervoor geschikt. Zorg wel dat je niet alleen loopt met de wandelwagen zodat je de wandelwagen in incidentele gevallen kunt tillen, bijvoorbeeld als je een trap op of af moet of als je een overstapje moet nemen.
Het Pieterpad is een wandelroute. Bij het ontwerpen is dan ook geen rekening gehouden met ruiters.
Deze website is geschikt voor gebruik op je mobiele telefoon. Met de routeinformatie op de etappe-pagina's heb je dus eigenlijk al zo goed als alles wat je nodig hebt. Op de routekaart staat een knop 'locatie' waarmee je je eigen positie op de kaart kunt laten zien. Een aparte app voegt daar weinig meer aan toe, zeker nu het telefoonnetwerk je ook in het bos nauwelijks nog in de steek laat en mobiele data goedkoper is dan ooit.
Op de etappe-pagina's is van elke etappe ook de bijbehorende gpx-track beschikbaar. Je kunt deze gebruiken in een daarvoor geschikte app op je mobiele telefoon.
De gpx-bestanden zijn bedoeld als aanvulling op de gids. De gids bevat, naast een routebeschrijving en topografische kaarten, uitgebreide omgevingsbeschrijvingen met achtergronden en wetenswaardigheden over de landschappen en plaatsen die je doorkruist.
Hoewel het op zichzelf een prestatie is om de ruim 500 kilometer tussen Pieterburen en de Sint Pietersberg te voet af te leggen, is het Pieterpad toch bedoeld als een recreatieve ervaring met de nadruk op natuur en cultuur, en niet als een prestatieloop. Er zijn dan ook geen stempelposten en er is ook geen medaille te behalen. Je kunt natuurlijk wel zelf om stempels vragen bij gelegenheden langs de route.
Er is wel een officiële Pieterpad Oorkonde verkrijgbaar, en een Pieterpad-Penning. Een op naam gestelde oorkonde of een penning met gravering kun je bestellen in de webwinkel. De oorkonde is ook te koop bij Hotel Waddenweelde in Pieterburen (Hoofdstraat 82, Pieterburen) en bij Buitengoed Slavante nabij het eindpunt (Slavante 1, Maastricht).
De gids bevat een routebeschrijving in beide richtingen en topografische kaarten van de route. Samen met de markering in het veld is dat voldoende om de route te kunnen volgen. De routebeschrijving, de kaartjes uit de gids en de markering in het veld ondersteunen elkaar daarbij.
De markering is kwetsbaar, aangezien paaltjes en merktekens nog wel eens sneuvelen of overgroeien. Als je er ook maar één mist heb je al een grote kans om fout te lopen.
Naast de markering heb je dan ook minimaal de gids of het gpx-bestand nodig. De gpx-bestanden vind je per etappe op de etappe-pagina's. De gids is te bestellen in de webwinkel.
Als het boekje niet al te oud is is die nog prima te gebruiken. Op de Etappe pagina's van de site vind je altijd bijgewerkte informatie over de laatste twee uitgaven van de gids. Is er over jouw druk geen informatie? Dan is je gids waarschijnlijk meer dan 10 jaar oud en kun je jezelf beter het plezier van een actuele gids gunnen. Je kunt deze bestellen in de webwinkel.
De route van het Pieterpad is beschreven en gemarkeerd in beide richtingen. In de gids vind je naast elke kaart een routebeschrijving in de richting noord-zuid en in de richting zuid-noord. Je kunt dus net zo goed beginnen in Maastricht als in Pieterburen.
Er is alleen een Nederlandstalige gids. Dat neemt niet weg dat ook niet-Nederlandstaligen met deze gids prima het Pieterpad kunnen lopen. Behalve een routebeschrijving bevat de gids immers ook topografische kaarten waarop de route is ingetekend. Daarnaast is de route in het veld gemarkeerd. Met behulp van de kaarten en de markering is de route goed te volgen. Als dat niet genoeg is dan kun je nog het gpx-bestand ophalen via de etappe-pagina's en de route via een geschikte app op je telefoon volgen.