Deel 2, Kaart 13 t/m 16, 20 kilometer
Er zijn geen wijzigingen op de negende druk voor deze etappe.
Kaart 14: De route langs de Hauptwasserung tussen Leuth en Zyfflich is helaas afgesloten voor wandelaars. In plaats daarvan loopt de route nu via de Kapitteldijk. Deze route was totaan 2010 ook al de hoofdroute van het Pieterpad.
Zie Routewijziging op 8e druk, kaart 14
Kaart 16: Tussen De Hoge Hof en De Kamp is een pad verlegd. Zie Routewijziging op 8e druk, kaart 16
Startpunt
RD Coördinaat: 200464 / 430784
Dichtstbijgelegen adres: Heerbaan 115, Millingen aan de Rijn.
Parkeren: Heerbaan, Millingen aan de Rijn
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Gemeentehuis, Millingen aan de Rijn
Eindpunt
RD Coördinaat: 193400 / 4177108
Dichtstbijgelegen adres: Dorpsstraat 32, Groesbeek
Parkeren: Houtstraat, Groesbeek
Dichtstbijgelegen OV-halte: bushalte Centrum, Groesbeek
Bushaltes onderweg:
Kijk op de kaart voor de OV-haltes langs de route. Klik op een halte voor een link naar de dienstregeling.
Regiotaxi / Zonetaxi:
Regiotaxi: AVAN, 0900-4636526, tot 2 uur voor vertrek.
Met de NS-Zonetaxi kunt u een rit boeken van of naar een treinstation (tot 30 minuten voor vertrek).
Tussen Millingen aan de Rijn en Groesbeek:
Verbinding via Nijmegen, Reistijd ca. 1 uur
Veerdienst Millingen aan de Rijn - Pannerden
De veerdienst van Millingen aan de Rijn naar Pannerden is een veer voor voetgangers en fietsers. Van april tot oktober wordt er elk heel uur overgezet. Van okotober tot maart elke twee uur.
Op zonnige en drukke dagen vaart het veer vaker. Op 1e en 2e kerstdag en op nieuwjaarsdag wordt er niet gevaren. Ook wordt er niet gevaren bij zware storm, extreem hoog of laag water en bij zeer dichte mist.
Klik hier voor de actuele veerdienstregeling.
De GPX-bestanden bevatten de actuele routelijn van het Pieterpad inclusief de laatste routewijzigingen die na het uitkomen van de gids zijn doorgevoerd. Tijdelijke omleidingen zijn niet in de tracks opgenomen. Het verdient daarom altijd aanbeveling om voor je gaat lopen hierboven bij "Wijzigingen" te controleren of er nog andere wijzigingen of omleidingen zijn.
De GPX-bestanden zijn bedoeld als aanvulling op de gids. De gids bevat, naast een routebeschrijving en topografische kaarten, uitgebreide omgevingsbeschrijvingen met achtergronden en wetenswaardigheden over de landschappen en plaatsen die je doorkruist.
Het GPX bestand is strikt bedoeld voor persoonlijk gebruik. Het is niet toegestaan deze verder te verspreiden of te publiceren.
Vanaf Millingen loop je ‘Nederland-beneden-de-Grote-Rivieren’ in.
De rivier vormt hier een scherpe grens tussen verschillende landstreken en verschillende culturen. De eerste kilometers lopen door uiterwaarden van de Rijn. In vroeger tijden kon de rivier bij hoog water vrij stromen. De dijken waren nog zwak en de bewoners wierpen vluchtheuvels op, terpen. De oudere boerderijen staan op terpen, met de stallen er bij.
Langs de Rijn trokken de buurstaten ook de landsgrenzen. Het Pieterpad loopt pal langs deze grens. Op de kaarten in de gids zijn de grenspalen ingetekend. Bij Zyfflich ga je de grens over, Duitsland in. Sinds 1993 is de grens opengesteld voor personen en goederenverkeer. Er wonen nu dan ook veel Nederlanders. Vanouds zijn er al veel grensoverschrijdende familieverbanden.
Aan de zuidkant van het Rijndal bereik je de voet van de stuwwal, weer in Nederland. De klim tegen de Duivelsberg op is best steil. In de Romeinse tijd, 2000 jaar geleden waren er op deze heuvels wachtposten. Vanaf bovenaf kon je, net als nu, het hele Rijndal overzien en bewaken.
De heuvels van Nijmegen en Groesbeek zijn gevormd in een ijstijd, 150.000 jaar geleden. Door mooie bossen, langs akkers en weiden en over heuvelkammen met vergezichten bereik je Groesbeek. Je passeert plekken, gedenkplaatsen van de Slag om Arnhem aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, 1944, 1945.
Rijksstraatweg 174, 6573 DG Beek-Ubbergen.
Een ‘madurodam’ van het Nederlandse cultuurlandschap in verschillende miniatuurtuinen, van Texel tot Zuid-Limburg. www.landschapsmuseum.nl
Postweg 6, 6571 CS Berg en Dal.
Het Afrika Museum is gewijd aan kunst uit en culturen van het continent Afrika. Het museum toont naast religieuze en traditionele voorwerpen ook een grote collectie hedendaagse kunst.
Wylerbaan 4, 6561 KR Groesbeek.
Museum over de aanloop naar de oorlog, de bezettingstijd, de Bevrijding en de wederopbouw van Nederland en Europa. Door middel van geuren, interactieve presentaties, diorama’s, modellen, originele films en geluidsfragmenten wordt de bevrijding verbeeld. www.vrijheidsmuseum.nl
Zevenheuvelenweg 38, 6561ES Groesbeek.
www.geschiedenisgroesbeek.nl/ereveld.htm
Spoorlaan, 6562 AL Groesbeek
De grensland-Draisine op de oude spoorlijn tussen Groesbeek, Kranenburg en Kleef biedt een andere fietservaring. Zoals op een fiets stapt u op de pedalen en omdat sturen niet nodig is kunt u ongehinderd genieten van het Nederrijn Landschap. Het 'plezier op de rails' kan men met Fiets-Draisinen voor 2 tot 4 personen of met Club-Draisinen voor 9 tot 14 personen beleven.
Postadres
Stichting Pieterpad
Pastoor van de Loolaan 2
6823 BC Arnhem
Contactformulieren
Email
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Heb je een horeca of overnachtingsadres langs het Pieterpad? Kijk hier voor meer informatie hoe je je adres op deze website kunt vermelden, of log direct in als je al een account hebt.
De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorgvuldigheid samengesteld. De Stichting Pieterpad aanvaardt echter geen enkele aansprakelijkheid voor schade die wandelaars op enige wijze kunnen ondervinden door gebruik te maken van de gegevens op deze website of door het wandelen van de route.
© 2020 Stichting Pieterpad | Fotografie: Wim van der Ende, Maarten Goorhuis | Inloggen |
Niets van deze website mag zonder schriftelijke toestemming van de Stichting Pieterpad worden overgenomen of gebruikt.
® De naam Pieterpad en het beeldmerk zijn geregistreerde merken van de Stichting Pieterpad.