algemeen -> De gids

Om het Pieterpad te lopen heeft u de gids van het Pieterpad nodig. De te volgen route is in deze gids in twee richtingen beschreven. U kunt dus naar keuze starten op de Sint Pietersberg in Maastricht of in Pieterburen.

De route

Behalve een routebeschrijving bevat de gids ook topografische kaarten in kleur waarop de route is ingetekend. De routelijn laat u direct zien of een pad verhard is (doorgetrokken lijn) of onverhard (wit-rode stippellijn) In het veld treft u daarnaast ook nog markeringen aan. Routebeschrijving, kaart en markering zorgen er samen voor dat u eigenlijk niet verkeerd kunt lopen. 

Het is niet verstandig om u bij het wandelen uitsluitend op één van deze drie hulpmiddelen te verlaten. Situaties kunnen veranderen zodat routebeschrijving en kaart soms niet meer kloppen met de werkelijkheid. Met behulp van de markering kunt u dan toch vaak de route vinden. Alleen de markering volgen is evenmin raadzaam want de markering is kwetsbaar; markeringen sneuvelen of raken overgroeid. U dient daarom ook de routebeschrijving of de kaart goed bij te houden.

Practische informatie

Naast informatie over de route bevat de gids een grote hoeveelheid praktische informatie over openbaar vervoer, horeca-adressen langs de route, adressen van VVV's, en andere organisaties die met wandelen of tourisme te maken hebben. Informatie over overnachtingsmogelijkheden vindt u in de accommodatielijst op de website. 

Omgevingsinformatie

Er is veel te zien langs de route. Daarom bevat de gids ook teksten over de omgeving die u een indruk willen geven van de landschappen en de geschiedenis ervan. Tussen de kaarten zijn pagina's opgenomen waarin aspecten en thema's van de omgeving zijn beschreven. Op de pagina's met de routebeschrijving is zoveel mogelijk plaatsgebonden informatie geplaatst.