Eerdere actuele berichten 


Arnhem, 9 mei 2009

Kunstroute Holthees, Smakt. 

Voor de derde keer organiseert de werkgroep activiteiten van de Mariakapel in Holthees de kunstroute "op de grens van..."

Vier dagen lang, te beginnen op Hemelvaartsdag, zullen Holthees en Smakt weer  in het teken staan van beeldende kunst, in velerlei vormen. Ruim 30 kunstenaars verlenen hieraan hun medewerking met o.a. schilderijen, etsen, beelden, installaties, sieraden, keramiek. Deze kunstwerken zijn in tuinen, schuren, garages, stallen en park te bewonderen. Naast beeldende kunst zal de kunstroute ook theatraal en muzikaal opgeluisterd worden. De kunstroute loopt min of meer parallel met het Pieterpad.

Openingstijden: 21 mei van 12.00 uur tot 17.00 uur, 22 t/m 24 mei van 11.00 uur tot 17 uur. Zie ook www.mariakapel.nl

Startpunt en routebeschrijving (aan het Pieterpad): Mariakapel, Kapelstraat 1, Holthees. 


Amsterdam, 17 maart 2009

Vlinderwandelweekend op het Pieterpad

In het weekend van 22 en 23 augustus organiseert het Nivon samen met De Vlinderstichting voor de tweede keer een vlinderestafette langs het Pieterpad. U kunt zich aanmelden via de website www.vlinderwandelweekend.nl.

Voor het vlinderwandelweekend is het Pieterpad opgeknipt in 92 etappes van ongeveer 5 kilometer lang. De bedoeling is dat tijdens het weekend alle etappes gelopen worden. Tijdens het wandelen telt u de vlinders die langs het Pieterpad vliegen.
Vorig jaar werden er meer dan 3000 vlinders geteld op het Pieterpad. Het klein koolwitje werd het meest gezien, maar ook bijzonderheden zoals de kommavlinder en de koninginnenpage werden gemeld. Op sommige plaatsen langs de route kunt u ook zomaar een zeldzaamheid tegen het lijf lopen! Wat dacht u van de kleine duinparelmoervlinder of het bruin blauwtje? In Zuid-Limburg heeft u zelfs kans op de sleedoornpage!

Doe ook mee!
Op de website www.vlinderwandelweekend.nl. kunt u meer informatie over het weekend vinden. U kunt zich inschrijven voor een etappe naar keuze. Ook vindt u hier de resultaten van het vlinderwandelweekend in 2008.


Arnhem, 20 juli 2008

12 augustus: Opening nieuw stukje Pieterpad

Op 12 augustus 2008 zal een nieuw stukje Pieterpad worden geopend tussen Anderen en Papenvoort. Het Pieterpad zal hier gebruik gaan maken van een doorsteek door het stroomgebied van het Andersche Diep. Vanaf 12 augustus is deze doorsteek toegankelijk voor Pieterpad-wandelaars. Een aangepaste routebeschrijving vindt u hier


Amsterdam, 9 juni 2008

Vlinders tellen op het Pieterpad

Vliegt daar een dagpauwoog of een kleine vuurvlinder? Overnacht in het weekend van 22-24 augustus in het Nivon natuurvriendenhuis de Hondsrug in Noordlaren, kom meer aan de weet over deze kleurrijke dieren en geniet van heerlijke maaltijden.  

Een deskundige van De Vlinderstichting geeft in dit vlinderweekend op het huis - dat pal aan het Pieterpad ligt - een lezing over vlinders. Test de opgedane kennis door in datzelfde weekend op vlinderontdekkingstocht te gaan op het Pieterpad onder leiding van de vlinderkenner en tel de exemplaren die je tegenkomt.

Deze vlinderworkshop op de Hondsrug is een initiatief van het Nivon en De Vlinderstichting. Het vlinder-waarnemings-wandelweekend staat in het teken van 25 jaar Pieterpad en een kwart eeuw Vlinderstichting. 

Praktische gegevens  

Datum: 22-24 augustus 2008

Prijs: € 115,- , 8 t/m 11 jaar € 85,-, t/m 16 jaar € 95,-

Inclusief: twee overnachtingen in natuurvriendenhuis de Hondsrug, diner op vrijdag en zaterdag, ontbijt en lunchpakket op zaterdag en zondag, koffie en thee ’s avonds, lakenpakket, lezing van een deskundige van De Vlinderstichting op vrijdagavond en excursie o.l.v. vlinderdeskundige.

Leeftijd: v.a. 8 jaar

Aanmelden: hondsrug@nivon.nl o.v.v. Vlinderen 

Meer info: www.vlinderwandelweekend.nl


Arnhem, 5 september 2007

Omleiding op etappe Venlo - Roermond

Ter hoogte van Maalbroek, precies op de grens van kaart 34 en 35 uit de gids, is een nieuwe 4-baansweg aangelegd, ongeveer op de plaats van de N68. Om deze weg over te steken moet gebruik gemaakt worden van het meer westelijk gelegen viaduct.  Deze route zal spoedig worden gemarkeerd. 


Arnhem, 5 maart 2007

Openbaar vervoer-verbinding met Elten verder verslechterd

De etappe-plaats Elten was al slecht bereikbaar met het openbaar vervoer, maar de verbinding met Nederland is nu nog verder verslechterd doordat de treinverbinding tussen Emmerich en Arnhem vooralsnog is weggevallen. Er is wel een busverbinding van Elten via Emmerich en Kleef naar Nijmegen (2 keer overstappen). Op zondag is de laatste verbinding vanuit Elten naar Nijmegen echter al om 15.05 uur. 

Het goede nieuws is dat de Die Bahn een zeer goede Nederlandstalige reisplanner heeft die zowel van de bus als de trein gebruik maakt, en die ook de belangrijkste Nederlandse stations herkent. Deze vindt u hier.


Arnhem, 15 maart 2007

Kunstroute aan het Pieterpad in Holthees en Smakt

Van 17 tot en met 20 mei wordt er in Holthees en Smakt, op de etappe van Vierlingsbeek naar Swolgen, een kunstroute georganiseerd. Deze route loopt voor een groot gedeelte parallel aan het Pieterpad. De kunstroute is op de genoemde dagen geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Meer informatie vindt u hier


Arnhem, 22 oktober 2006

Problemen bij inloggen Pieterpad-Prikbord

Na een onderhoudsbeurt aan het Pieterpad-Prikbord op 17 oktober jl. kunnen sommige gebruikers niet meer inloggen op het Prikbord. Het probleem wordt veroorzaakt doordat de functie "automatisch inloggen" niet juist meer functioneert. Degenen die deze functie gebruiken kunnen nu niet meer op het prikbord komen. 

Om het probleem op te lossen moet er een bestandje op de eigen computer worden gewist waarin de instelling voor het automatisch inloggen zit opgeslagen. Dit bestand vindt u in de map met Cookies. Deze vindt u meestal op de volgende locatie: 

 C:\Documents and settings\gebruikersnaam\gebruikersnaam@pieterpad.punt[1].txt 

In plaats van gebruikersnaam vult u de gebruikersnaam in waarmee u op uw eigen computer inlogt, dus niet de gebruikersnaam van het Pieterpad-Prikbord. 

Nadat u dit bestandje hebt gewist moet u weer gewoon kunnen inloggen. Maak voorlopig geen gebruik meer van de functie "automatisch inloggen". 


Assen, 5 september 2006

Persbericht 

Extra Pieterburenbus blijft rijden in weekends en in schoolvakanties!

Proef zomervakantie groot succes: 5.000 reizigers! 

 

Deze zomer hebben er dagelijks extra bussen gereden tussen Baflo en Pieterburen, voor bezoekers van de Zeehondencrèche en voor starters van de Pieterpadroute. De proef was een succes: maar liefst 5.000 reizigers maakten gebruik van deze extra service! In verband met dit succes zullen voortaan in de weekenden en in de schoolvakanties extra bussen blijven rijden tussen Baflo en Pieterburen. De dienstregeling sluit aan op de aankomst- en vertrektijden van de trein Groningen-Baflo. Reizigers kunnen voor de rit tussen Baflo en Pieterburen gebruik maken van het 1-Eurokaartje.

 

 


Assen, 31 mei 2006

Persbericht 

Pieterburen goed bereikbaar

Extra bussen en extra voordelige combikaart voor openbaar vervoerreizigers naar Pieterburen.

 

Van zaterdag 8 juli tot en met zondag 3 september rijden dagelijks extra bussen van Baflo naar Pieterburen voor bezoekers van de Zeehondencrèche en starters van de Pieterpad-route.

De totale reistijd van station Groningen tot Pieterburen is dan slechts 30 minuten. Een speciale combikaart geeft recht op een retour met de trein naar Baflo, de bus tot Pieterburen en toegang tot de Zeehondencrèche.

 

De verbeteringen zijn tot stand gekomen door samenwerking van Zeehondencrèche Pieterburen en OV-bureau Groningen Drenthe. Doel is om meer mensen de mogelijkheid te bieden per openbaar vervoer naar Pieterburen te reizen. De vele extra activiteiten rondom het 35-jarig jubileum van de Zeehondencrèche zullen meer bezoekers trekken. Door het aanbieden van een combikaart kunnen mensen op een snelle en makkelijke manier per openbaar vervoer naar Pieterburen reizen waardoor parkeerproblemen in het dorp vermeden worden.

 

Behalve voor bezoekers van de Zeehondencrèche is de goede bereikbaarheid ook gunstig voor starters van de Pieterpad-route, wadlopers en andere bezoekers van Pieterburen. Voor meer informatie over vertrektijden en tarieven verwijzen we naar de volgende websites www.arriva.nl of www.zeehondencreche.nl.

Aanvullende informatie:

Tijden:

Elk uur aansluitend op de trein vanaf Groningen Centraal van 8:31 uur tot en met 20:31 uur. Vanuit Pieterburen van 9:26 uur tot en met 22:25 uur.

Tarieven:

Combikaarten: volwassenen betalen 8 euro, kinderen van 4 t/m 11 jaar 5 euro. (retour per trein vanaf Groningen naar Baflo, busretour van Baflo naar Pieterburen en entree Zeehondencrèche). Deze kaarten zijn te koop bij de Arriva store in Groningen.

Voor alleen de busreis van Baflo naar Pieterburen kan ook een eurokaartje worden gekocht.  


23 mei 2006

Vandalen vernielen markeringen op nieuwe Pieterpad route in Limburg

Vanaf medio 2005 heeft het Pieterpad een nieuwe route gevonden tussen het IJzerenbosch bij Susteren en Sittard. Deze nieuwe route is nodig omdat de oude route van het Pieterpad door de aanleg van een nieuwe weg inmiddels is geblokkeerd. De markeringen van de nieuwe Pieterpad route is door onverlaten echter rigoureus verwijderd. Daarbij is schade toegebracht aan bomen.  

Pieterpad-wandelaars dreigen hierdoor de verkeerde kant op te worden gestuurd. Bezitters van de laatste (7e) druk wordt aangeraden tussen Sittard en het IJzerenbosch in elk geval de routebeschrijving en de kaart goed te volgen. Degenen die een oudere druk hebben (6e druk of ouder) worden dringend aangeraden om de aangepaste routebeschrijving te volgen die op deze site staat.  

Wij roepen Pieterpad-wandelaars op om mede-wandelaars op het traject Pey-Sittard te waarschuwen voor deze situatie. Print de nieuwe routebeschrijving en neem er een paar mee op pad als u dit traject loopt om uit te delen aan andere Pieterpad-wandelaars die over een oudere druk beschikken. Er is ook een kaartje beschikbaar van de nieuwe route. 

Op 23 mei 2006 is de markering van de nieuwe route weer hersteld. Het is echter niet uit te sluiten dat deze wederom door onverlaten onder handen wordt genomen. Indien u merkt dat dit het geval is, vernemen wij dat graag zo spoedig mogelijk. Stuurt u dan a.u.b. een e-mail bericht aan info@pieterpad.nl

N.B: wandelaars in de richting Zuid-Noord dienen te Sittard goed op te letten dat zij niet per ongeluk de route van het Pelgrimspad volgen, dat tot voorbij Limbricht gelijk loopt met de oude route van het Pieterpad. 


19 september 2005

Routewijziging op de etappe Pey - Sittard

Ten zuidwesten van Nieuwstadt wordt net voorbij de kruising met de N295 is een nieuwe weg aangelegd. Deze weg doorkruist de Limbrichterweg, waardoor de route van het Pieterpad hier niet meer begaanbaar is. Er is een aangepaste routebeschrijving vanaf het IJzerenbosch tot Sittard


1 juli 2004

Pas op voor de Eikenprocessierups.

Met name in Zuid-Nederland is de eikenprocessierups weer gesignaleerd. De haren van deze rups, die actief is in de periode van mei tot half september, kunnen klachten veroorzaken als jeuk, huiduitslag en irritatie aan ogen of luchtwegen. Zorg daarom voor een goede bedekking van hals, armen en benen en let goed op waar u op de grond gaat zitten. 


21 mei 2004

Pieterpad in 6 dagen

In zes dagen tijd heeft Edwin van Nieff uit Eelde het gehele Pieterpad gelopen. Het vertrok op zondag 16 mei 2004 vanaf de Pietersberg om 6 dagen later op vrijdag 21 mei in Pieterburen aan te komen. Om deze prestatie te volbrengen moest hij dagelijks 80 tot 85 kilometer lopen. Hoewel het Pieterpad niet als een prestatieloop is bedoeld, moet dit wel als een buitengewone wandelprestatie worden beschouwd.  Het commentaar van Edwin: "De eerste dagen waren zwaar in verband met het warme weer en in de bossen. De laatste dagen was het zwaar omdat je moe wordt, een paar blaren en op sommige vlakke, saaie stukken gewoon niemand zag. Verder heb ik ontzettend genoten van de natuur, omgeving en van de stilte. Het was een tocht om nooit weer te vergeten en ik zal hem nog wel een keer weer lopen, maar dan gewoon lekker in etappes."


November 2003

Het gat in het Pieterpad

Pal naast Chalet Bergrust, ongeveer 2 kilometer voor het eindpunt op de Sint Pietersberg, is begin november 2003 in de Luikerweg een enorm gat in het wegdek ontstaan; een gat van ongeveer 10 meter diep en 10 meter  doorsnede. Het gat is inmiddels weer gedicht. Chalet Bergrust heeft de deuren tijdelijk moeten sluiten en heeft de gelegenheid aangegrepen om het interieur eens flink onder handen te nemen. Ondertussen is zowel het eindpunt/beginpunt van het Pieterpad weer normaal bereikbaar, als Chalet Bergrust weer heropend. De foto's geven een indruk van het "gat in het Pieterpad". 

Door eeuwenlange mergelwinning is de berg uitgehold en is het  “dak” van deze grotten tamelijk dun, ongeveer 4 meter. Bovendien hebben de Fransen in de achttiende eeuw verschillende malen getracht om het Fort Sint Pieter op te blazen vanuit het gangenstelsel. Hierdoor zijn honderden gangen ingestort, overigens zonder enige schade aan te richten aan het Fort. Ondergrondse instortingen vinden echter nog steeds  regelmatig plaats doordat het gangenstelsel in dit gedeelte nog altijd niet geheel stabiel is. Aan de oppervlakte is dit merkbaar doordat er verzakkingen  optreden. Ruim 10 jaar geleden heeft op de plek van het gat ook al een verzakking plaatsgevonden.