Actueel 

5 oktober 2016

Het Pieterpad heeft een nieuw eindpunt op de Sint Pietersberg

Het Pieterpad heeft een nieuw eindpunt gekregen op de Sint Pietersberg bij Maastricht. Voortaan eindigt het Pieterpad op een grandioos nieuw uitzichtplatform, zwevend hoog boven de ENCI-groeve. Wim van der Ende en Maarten Goorhuis van de Stichting Pieterpad nemen het nieuwe eindpunt op 7 oktober 2016 in gebruik en overhandigen het eerste exemplaar van de nieuwe wandelgids van het zuidelijke deel van het Pieterpad aan Natuurmonumenten die het gebied beheert.
De afgelopen 33 jaar was het eindpunt van Nederlands bekendste wandelroute te vinden op een ietwat anonieme open plek op een flank van de Sint-Pietersberg waar het Pieterpad en de GR5 elkaar ontmoeten. Nu er een spectaculair uitzichtpunt is gecreëerd, 40 meter boven de Enci-groeve, heeft de stichting Pieterpad de kans gegrepen om in overleg met Natuurmonumenten het eindpunt te verplaatsen naar dit ‘balkon van Zuid-Limburg’. ‘Deze locatie heeft een allure die veel beter past bij het eindpunt / startpunt van het Pieterpad’, aldus Maarten Goorhuis van de Stichting Pieterpad.

De meeste Pieterpad-wandelaars volgen de route van noord naar zuid. De verbinding met de GR5, waarlangs je kunt doorlopen tot aan de Middellandse Zee, gaat niet verloren. Over enkele maanden kunnen wandelaars die hun tocht voort willen zetten naar het zuiden via een spectaculaire trap naar beneden lopen en dwars door de groeve via de GR 5 naar België gaan. Op dit moment wordt hard gewerkt om een mooi parcours aan te leggen dat veilig is voor bezoekers. Pas wanneer deze werkzaamheden klaar zijn, kunnen wandelaars hiervan gebruikmaken en zal ook de GR5 haar route wijzigen en weer aansluiten op het Pieterpad.
Voor wandelaars die het Pieterpad van zuid naar noord lopen, is het platform het startpunt van hun tocht.

ENCI zal medio 2018 de commerciële kalksteenwinning op deze plek beëindigen. Via de Stichting Ontwikkelingsmaatschappij ENCI-gebied werken ENCI, Natuurmonumenten, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht en Stichting ‘Sint-Pietersberg Adembenemend’ nauw samen om de afspraken uit het Plan van Transformatie van het ENCI-gebied uit te voeren. De omvorming van de groeve tot een uniek natuurgebied met diverse mogelijkheden voor recreatie is hier onderdeel van. Natuurmonumenten beheert de Sint-Pietersberg en wordt in de toekomst ook eigenaar van de groeve.

 


27 augustus 2015

Pieterpad niet verlengd naar de Waddenzee

De Waddenvereniging heeft een tijdelijk wandelpad gerealiseerd in aansluiting op het Pieterpad tussen Pieterburen en de dijk aan de Waddenzee. Ze hebben deze route het 'Pad naar het Wad' gedoopt. Het persbericht hierover van de Waddenvereniging is door verschillende media geïnterpreteerd als een verlenging van het Pieterpad zelf waardoor verwarring ontstond. In plaats van een verlenging van het Pieterpad gaat hier echter om een kortdurende manifestatie van de Waddenvereniging. Het officiële pad start of eindigt (je kunt het in twee richtingen lopen) nog steeds vanuit het dorp Pieterburen zelf.


De Waddenvereniging heeft de tijdelijke verlenging als kunstroute ontwikkeld in samenwerking met bewoners en BUOG in het kader van het vijftigjarig bestaan van de Waddenvereniging. De onthulling van dit nieuwe pad gaat vooraf aan de première van de voorstelling Oorsprong die op vrijdag 28 augustus plaatsvindt in het slik van de Waddenzee. De Waddenvereniging heeft dit moment aangegrepen om samen met de bewoners van Pieterburen dit stukje wandelroute onder de aandacht te brengen. Voor meer informatie zie: http://waddenvereniging.nl/pers/8602-uitverkochte-premire-oorsprong-is-podium-voor-onthulling-waddenpad.html

 


14 juni 2012

Inschrijven voor Vlinderwandelweekend langs het Nivon-Pieterpad

Het Pieterpad lopen en tegelijkertijd vlinders tellen. Dat kan op 25 en 26 augustus 2012 tijdens het vlinderwandelweekend. Inschrijven voor een of meerdere etappes kan via www.vlinderwandelweekend.nl

Het 492 kilometer lange Pieterpad is voor deze gelegenheid opgeknipt in 93 etappes tussen de 5 en de 10 km lang. Tijdens het wandelen van een (of meerdere) etappes tellen de deelnemers de vlinders die ze zien op dit meest bekende wandelpad van Nederland. De vlindertelling viert dit jaar haar eerste lustrum. Iedereen kan zich inschrijven voor een of meerdere Pieterpad-etappes. Wandelaars lopen op eigen gelegenheid en j
e hoeft geen vlinderkenner te zijn om mee te doen: bij deelname krijg je een overzicht met vlinders. Kortom: een activiteit voor vlinderende wandelaars en wandelende vlinderaars.

Hoe de begin- en eindpunten met het openbaar vervoer te bereiken zijn, is te zien op de website www.vlinderwandelweekend.nl Het hele Pieterpad is met wit-rood gemarkeerd in het veld.

In dit vijfde Vlinderwandelweekend hopen de organisatoren Nivon Natuurvrienden en De Vlinderstichting en dat, net als in 2008, 2009, 2010 en 2011 alle etappes weer worden gelopen. Zo kan er een goede vergelijking gemaakt worden als het gaat om de vlinderstand in Nederland. In 2011 werden 8105 vlinders gemeld (tegenover 9673 in 2010, 7607 in 2009 en 4200 in 2008). De meest gespotte vlinder was in alle jaren het klein koolwitje. 


29 mei 2012

Nieuwe passage voor het Pieterpad bij Doetinchem

Vanaf 1 juni aanstaande is het Pieterpad een nieuw stukje route rijker. Waterschap Rijn en IJssel stelt dan het sluis- en stuwcomplex de Pol bij Doetinchem open voor wandelaars. Voor het Pieterpad is dit het sluitstuk in een ingrijpende routewijziging die al in 2010 is ingezet. 

Het sluis- en stuwcomplex de Pol is vanaf 2010 grondig gerenoveerd en heringericht. Doordat de sluis en stuw hierbij tevens passeerbaar zijn gemaakt voor wandelaars ontstaat er een nieuwe mogelijkheid om de Oude IJssel over te steken. Het Pieterpad maakt hier dankbaar gebruik van. De nieuwe route loopt over de sluis, langs de rioolwaterzuivering en langs een gerenoveerde voormalige schaapskooi. Via dit nieuwe stukje route wordt de samenloop van een kilometer langs de drukke N317 voortaan vermeden.

De passage over de sluis vormt het sluitstuk van een ingrijpende routewijziging van het Pieterpad die al in 2010 in gang is gezet. Vanaf de laatste druk van de Pieterpad gids in 2010 komt het Pieterpad niet meer in Doetinchem, maar gaat het vanaf Zelhem ten oosten van Doetinchem via Landgoed Slangenburg naar Braamt. De belangrijkste aanleiding voor deze routewijziging was de bouw van industrieterrein Wijnbergen ten zuiden van Doetinchem, dwars over de oude route van het Pieterpad. Bij het ontwerp van de nieuwe route is in overleg met Waterschap Rijn en IJsselland al rekening gehouden met de latere openstelling van het sluis en stuwcomplex. Met de openstelling van het sluis- en stuwcomplex de Pol is de routewijziging nu afgerond. 


30 april 2012

Lintje voor Wim van der Ende

Op vrijdagochtend 27 april 2012 fietste Wim van der Ende met zijn fototas naar de Broederkerk in Zeist om  de plaatselijke lintjesregen te fotograferen in opdracht van de gemeente. Het ontvangstcomité bij de ingang van de kerk verraste hem met te zeggen, dat hij toch niet hoefde  fotograferen.  “Wim, we hebben je met een smoes hier naar toe gelokt; voor jou is het vandaag een feestdag, dus laat je camera maar staan”. Vol verwarring liep Wim de zaal in, waar hij zijn familie, vrienden en bekenden zag zitten. Zij wisten al er van dat Wim een onderscheiding zou ontvangen! Burgemeester Koos Janssen lichtte toe dat Wim zijn onderscheiding – Lid in de Orde van Oranje Nassau – ontving voor de ruim 30 jaar dat Wim in allerlei functies actief was in organisaties rond de lange afstand wandelpaden en, in het bijzonder, voor zijn grote betrokkenheid vanaf 1980 bij het Pieterpad.

De voorzitter van het bestuur van NIVON,  Friso Teerink, was op de uitreiking aanwezig met een prachtige bos wit rode bloemen en gaf Wim als eerste de felicitaties namens NIVON en Wandelnet. Wim is erg blij met deze waardering van al zijn werkzaamheden tot nu toe en hoopt nog lange tijd zijn bijdrage te kunnen leveren.


2 maart 2012

Activiteiten langs het Pieterpad in het kader van April Nivon Wandelmaand 2012

 

Dorpswandeling Garnwerd:

Op 15 april 2012 organiseren de markeerders van de 2 meest noordelijke etappes van het Pieterpad een dorpswandeling in Garnwerd met  een verhaal  door de dorpsgids over  dit levendige dorp,  de geschiedenis en allerlei andere wetenswaardigheden. U wordt ontvangen in café Hammingh (bij de brug) met koffie of thee en  heerlijke zelfgemaakte chocoladetaart. De dorpsgids vertelt en neemt u mee op excursie door het dorp. De dorpswandeling begint om 11.00 uur en  om 13.00 uur in café Hammingh.  De wandeling duurt steeds ongeveer een uur. burg brouwersstraat.jpg

 

U kunt de dorpswandeling uitbreiden met een rondwandeling van ongeveer 1,5 uur. U krijgt hiervoor 2 mogelijkheden  aangereikt. Als Pieterpadloper kunt u de dorpswandeling in Garnwerd toevoegen aan uw dagetappe, even pauzeren bij café Hamming en uw kennis verrijken van een unieke plek in Nederland.  Na de dorpswandeling vervolgt u uw route richting Groningen of Winsum.

De kosten van de dorpswandeling met gids, inclusief 1 kop koffie of thee met chocoladetaart:   4,50. Bij aanvang te voldoen in café Hammingh. We stellen het op prijs als u zich van te voren aan meldt.

Voor meer informatie en aanmelding: Ineke Blankenspoor, ib@bureauspoor.nl,06-27451091.

Printversie

Wandelen van Rolde naar Schoonloo met de markeerder:

Op zondag 1 april en zaterdag 21 april kunt u met de markeerders van het Drentepad en het Pieterpad over het Pieterpad wandelen van Rolde naar Schoonloo, door het prachtige en afwisselende Drentsche landschap. We lopen langs Hunebedden, via een oude spoordijk, de Drentsche AA en tussen de grazende charolaiskoeien door. We kruisen de doorwaadbare Anderense beek en drinken thee/koffie in het infocentrum van staatsbosbeheer. 

 

De wandeling van ca. 20 km start om 11.00 uur bij de Jacobuskerk in Rolde. De wandeling eindigt in Schoonloo (ca. 17.00 uur) met een stevige kop soep voor de liefhebbers (eigen rekening).  Start- en eindpunt zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer.

Info en opgave (is wenselijk) bij Greet Hogerhuis en Nico Visser: 0592 501757 / 0611118864 / 06 14654166. 

Printversie


22 augustus 2011

Pieterpad gedomineerd door witjes

Het klein koolwitje is tot nu toe de winnaar: tijdens het Vlinderwandelweekend op het Pieterpad afgelopen weekend (20 en 21 augustus) werd deze vlinder het meest gespot. Op dit moment zijn bijna alle waarnemingen van de 93 etappes waarin het Pieterpad was opgedeeld, doorgegeven: in totaal zo'n 6000 vlinders. Het klein koolwitje was ook dit jaar goed voor meer dan de helft van de waarnemingen: 4221, gevolgd door het klein geaderd witje (1752 keer gezien). Het groot koolwitje was het derde witje in de top drie met 735 waarnemingen.

Het Nivon hield dit Vlinderwandelweekend (voor de vierde keer) op het Pieterpad in samenwerking met de Vlinderstichting. Meer lezen over de getelde soorten vlinders: kijk op www.vlinderwandelweekend.nl Via www.vlinderwandelweekend.nl konden wandelaars zich opgeven voor een etappe, en na afloop hun waarnemingen doorgeven.

Nivon-vrijwilligers beheren 4000 kilometer aan langeafstandswandelroutes, waaronder het Pieterpad.
De Vlinderstichting maakt zich sterk voor de bescherming van vlinders en libellen.


30 juni 2010

Pieterpad opgenomen in Canon van de Ruimtelijke Ordening. 

Minister Tineke Huizinga van VROM presenteerde op 30 juni de Canon van de Ruimtelijke Ordening. De Canon bestaat uit 35 iconen, waaronder het Pieterpad, de Deltawerken, Amsterdam Zuid Berlage en het Stokstraatkwartier in Maastricht.

Tastbare plekken, plannen en ruimtelijke concepten die de invloed van de ruimtelijke ordening op het aanzien van Nederland laten zien. Achter onze landschappen, polders en steden schuilt veelal een ruimtelijk ordenende hand.

“De Canon bestaat uit de bouwstenen van Nederland. Het vertelt het verhaal achter een door mensenhanden gemaakt land,“ aldus Huizinga tijdens de lancering in pakhuis De Zwijger in Amsterdam, “Een goede ruimtelijke ordening is van levensgroot belang. De ruimte in ons land is immers schaars. Het zou jammer zijn als we de groene, weidse gebieden tussen onze steden en dorpen vol laten lopen met lukraak neergezette kantoorparken en bedrijventerreinen.” De minister noemde de Canon een bron van trots en inspiratie: “Ik hoop dat de Canon jongeren inspireert tot een carrière in de ruimtelijke ordening. Het is toch een groot voorrecht vorm te mogen geven aan een land waar het fijn wonen en werken is?”     

 

Publieksstemming en vakjury

De Canon is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting (Nirov) en het ministerie van VROM Het werk aan de Canon begon in 2008. Experts op het gebied van ruimtelijke ordening hebben 120 potentiële iconen geselecteerd. Via een online-stemming hebben vervolgens 17.000 mensen hun stem uitgebracht. Het Pieterpad kreeg de meeste stemmen (bijna 2.700), gevolgd door onder andere de Nieuwe Hollandse Waterlinie (1.993), het Paleiskwartier in Den Bosch (1.211), Arnhem Malburgen (1.124), de Ecologische Hoofdstructuur (752) en de Deltawerken (542). De publieksstemming heeft een longlist van 70 iconen opgeleverd. Daaruit is tenslotte door een vakjury onder voorzitterschap van stedenbouwkundige Riek Bakker (bekend van Leidsche Rijn, Kop van Zuid) een definitieve selectie van 35 iconen gemaakt. “Iconen met ieder een eigen verhaal, waarin wetten, regelingen en plannen maar vooral ook mensen een rol spelen. De CanonRO.nl toont het resultaat van hun durf en verbeeldingskracht”, aldus de juryvoorzitter.

De jury bestond verder uit: Rein Geurtsen (ontwerper), Maarten Kloos (Architectuurcentrum Amsterdam), Willem Salet (planoloog), Joost Schrijnen (stedenbouwkundige), Kees Vriesman (oud-directeur Staatsbosbeheer) en Jenno Witsen (oud-directeur Rijksplanologische Dienst). 

Voor de Stichting Pieterpad, het Nivon, en alle betrokken vrijwilligers is dit een grote opsteker. “Wij willen het publiek bedanken voor alle waardering die uit deze uitverkiezing spreekt. De opname van het Pieterpad in de Canon onderstreept het belang van doorgaande wandelroutes in Nederland. Dergelijke routes leveren een bijdrage aan de beleving van de cultuur en de natuur. We hopen dat de verkiezing in de Canon ertoe bijdraagt dat er in de ruimtelijke ordening meer aandacht komt voor de inpassing van deze routes in het landschap." Aldus Wim van der Ende en Maarten Goorhuis van de Stichting Pieterpad. 

Kijk op www.canonro.nl voor meer informatie over de Canon en het juryrapport.


17 juni 2010

Vernieuwde dienstregeling Lijn 68 Winsum - Pieterburen - Leens 

Met ingang van zondag 20 juni gaat een nieuwe dienstregeling in voor Lijn 68 tussen Leens en Winsum. Lijn 68 rijdt via een tiental dorpen, waaronder Baflo, Pieterburen en Kloosterburen. Deze lijn heeft een belangrijke ontsluitende functie voor de dorpen en biedt in Winsum aansluiting op de trein naar en van Groningen. Lijn 68 is ook belangrijk voor toeristen die Pieterburen willen bezoeken voor de zeehondencrèche of als startpunt van het Pieterpad.

De nieuwe dienstregeling heeft een flink aantal verbeteringen. De capaciteit wordt vergroot door de inzet van 15-persoonsbussen. Er komen meer ritten naar Leens, de dienstregeling heeft een duidelijker patroon en er komt wat meer ruimte in de dienstregeling zodat de chauffeur meer tijd heeft voor serviceverlening. De bussen zijn goed toegankelijk, ook voor rolstoelers. Een reis met een rolstoel moet vooraf worden gereserveerd bij de vervoerder.

Voor scholieren, forensen, inwoners van de dorpen die willen winkelen en ook voor toeristen vormen deze maatregelen een aanzienlijke verbetering. De folder met de beknopte dienstregeling en informatie over Lijn 68 wordt langs de route huis-aan-huis verspreid en is onder andere verkrijgbaar bij de vervoerder in de bus, bij de VVV, gemeente en bibliotheek. De complete dienstregeling is te vinden op de website van Qbuzz, www.qbuzz.nl of via www.9292.nl.

De vernieuwde dienstregeling is mede tot stand gekomen dankzij de goede samenwerking tussen UVO Vervoer, Gemeente De Marne, Gemeente Winsum en OV-bureau Groningen Drenthe.


1 mei 2010

Pieterpad meest favoriete icoon van ruimtelijke ordening in Nederland

Het Pieterpad is het meest favoriete icoon van ruimtelijke ordening in Nederland, volgens de CanonRO-stemmers. Met 2.649 stemmen is het Pieterpad daarmee populairder dan de Nieuwe Hollandse Waterlinie (1.993 stemmen), de Ecologische Hoofdstructuur (752 stemmen) of de Deltawerken (542 stemmen). De heer Ernst de Leeuw uit Heerhugowaard stuurde de meest originele reactie in: een gedicht over het Pieterpad. Hiermee heeft de heer De Leeuw de ballonvaart over het Pieterpad gewonnen. De publieksstemronde is nu gesloten. Half mei start de vakjurering voor de CanonRO.nl. Deze jury zal uit de 75 hoogst geëindigde iconen van de publieksstemronde de 35 meest bijzondere plekken, ruimtelijke plannen en markante personen selecteren. Deze 35 vormen dé canon van de ruimtelijke ordening. De CanonRO.nl zal voor de zomer gelanceerd worden. Het woord is nu aan de vakjury voor de definitieve CanonRO.nl


27 februari 2010

Pieterpad deel II: eenderde route vernieuwd

De vernieuwde Pieterpadgids deel II is op zaterdag 27 februari 2010 op de Fiets en Wandelbeurs in de RAI in Amsterdam gepresenteerd. De gids is uitgegeven door Nivon Natuurvrienden. Deze uitgave markeert de afronding van de meest ingrijpende herziening van zowel de langeafstandwandelroute (LAW 9)  als de gids in de afgelopen bijna 20 jaar.

De totale lengte van de nieuwe Pieterpadroute is toegenomen met 12 kilometer. Het Pieterpad is nu in totaal 492 kilometer. Het tweede deel is volledig herzien en er zijn net als bij deel één veel wijzigingen en verbeteringen aangebracht. Het meest in het oog springend zijn de routewijzigingen bij Doetinchem en Roermond. Het Pieterpad doet deze plaatsen niet meer aan. De wijziging bij Doetinchem is onder meer ingegeven vanwege de aanleg van een industrieterrein over het pad. De nieuwe route is hier met een lengte van 21 kilometer de grootste aaneengesloten routewijziging die zich ooit heeft voorgedaan in het Pieterpad. De routewijziging bij Roermond vindt zijn aanleiding in de aanleg van de A73 en de N280. Door de route oostelijk van Roermond te leggen worden kruisingen met de A73 vermeden. De nieuwe routedelen zijn grotendeels onverhard. Het percentage onverharde route bedraagt 55%. Net als in deel één is op de kaarten zichtbaar gemaakt welke delen van het pad verhard en welke onverhard zijn. Er zijn 21 routewijzigingen en bijna 30% van de route is vernieuwd, totaal 115 km nieuwe route. Het Pieterpad is uitgezet tussen Pieterburen en de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Dit 492 kilometer langeafstandwandelpad bestaat 25 jaar en is het meest populaire LAW van Nederland. Nivon is uitgever van de wandelgids van het Pieterpad. Nivonvrijwilligers onderhouden de markering op het wandelpad.  

De gids van het Pieterpad II is verkrijgbaar bij de (gespecialiseerde) boekhandel, VVV- en ANWB-kantoren, of te bestellen bij het Nivon (http://www.nivon.nl/wandelen/bestellen.htm) en het Wandelplatform-LAW.

LAW 9 II Pieterpad Vorden-Maastricht, 8e druk 2010, 257 km, € 18,70, ISBN 978-90-70601-973. Uitgave van het Nivon, Amsterdam, februari 2010.  


30 maart 2010

Buurtbus tussen Spijk, Elten en Zevenaar

De kans is groot dat Spijk een buurtbus krijgt. Het wordt dan een Euregionale buurtbus tussen Spijk, Elten en Zevenaar. Euregio Rijn-Waal heeft het project 'Euregionale buurtbus' goedgekeurd en ondersteunt dit project met 7.227,35 euro. De resultaten van een haalbaarheidsonderzoek hiernaar zullen in mei of juni 2010 bekend worden.


19 oktober 2009

Inwoners Oostum roepen op tot actie

De inwoners van Oostum (bij Garnwerd) zijn een actie gestart om de onveilige verkeerssituatie op de Oostumerweg hernieuwd onder de aandacht te brengen van de gemeente Winsum. Ook het Pieterpad dringt hier al geruime op aan. Medio augustus hebben enkele leden van de Tweede Kamer zich nog laten informeren over deze situatie (zie het artikel hieronder). 

Op de website van de buurtschap Oostum vindt u meer informatie over deze actie en kunt u een voorbeeldbrief aan de gemeente Winsum opvragen.


12-10-2009

Veerdienst Pannerden - Millingen vaart weer

Vanaf maandag 12 oktober is de veerdienst tussen Pannerden en Millingen weer hersteld. Wegens de lage waterstand van de Rijn heeft het veer op 29 september jl. de dienst moeten staken. Inmiddels is er in Duitsland en Zwitserland weer zoveel regen gevallen dat het waterpeil in de Rijn weer voldoende is gestegen.  


augustus 2009

Tweede Kamerleden bezoeken het Pieterpad

GRONINGEN - Een deel van het Pieterpad is onveilig. Dat zeggen Tweede Kamerleden Lutz Jacobi van de PvdA en Ineke van Gent van GroenLinks. Zij liepen donderdag 20 augustus een deel van de wandelroute tussen Winsum en Garnwerd in Noord Groningen, om met eigen ogen te zien hoe erg het is.

Tussen Winsum, Garnwerd en Oostum ligt alleen een relatief drukke weg van 5 kilometer, zonder wandelpad. Het Pieterpad wil graag van deze weg af omdat die onaantrekkelijk en onveilig. De Pieterpad organisatie dringt er onder andere bij de gemeente op aan dat er meer wandelmogelijkheden in het landelijk gebied worden gerealiseerd. Niet alleen het Pieterpad, maar ook de plaatselijke bevolking zou daarvan profiteren. 

De Tweede Kamerleden willen er al lopende achterkomen waar en welke problemen zich op de routes voordoen. Met hun bevindingen willen ze naar de ministers om te kijken of er iets gedaan kan worden. Zo zouden belangrijke wandelverbindingen in stand gehouden moeten worden

Bekijk de reportage van TV-Noord op You-Tube. 

ROERMOND - Op woensdag 26 augustus Zijn de PvdA Tweede Kamerleden Lutz Jacobi en Lia Roelfs en het Eerste Kamerlid Jean Eigeman afgereisd naar Roermond en omgeving om daar het vernietigende effect van de aanleg van wegen op de wandelpaden te aanschouwen.

In de omgeving van Roermond zijn in de afgelopen jaren verschillende wegen aangelegd: de A73, de N280 en de zogeheten Oostangent Roermond. Door al deze wegen is het gebied ten oosten van Roermond in drie compartimenten verdeeld. Deze compartimenten zijn onderling voor wandelaars niet verbonden. Ook zijn ze niet op een wandelvriendelijke manier verbonden met de stad Roermond. Hierdoor is het voor het Pieterpad zeer moeilijk geworden om een acceptabele noord-zuid verbinding te realiseren. Voor de bewoners van Roermond en het gebied ten oosten daarvan zijn de mogelijkheden om een ommetje te wandelen drastisch ingeperkt. 

De Tweede Kamerleden Jacobi en Roelfs zullen er bij de Minister op aandringen dat bij de aanleg van wegen rekening wordt gehouden met bestaande wandelpaden en met de mogelijkheden van de plaatselijke bevolking om een ommetje te wandelen. 

Bekijk de reportage van L1

Luister naar het radiofragment van L1

Luister naar nog een radiofragment van L1


 20-8-2009

Medebedenkster Pieterpad Bertje Jens overleden

Op woensdag 19 augustus is Bertje Jens op 95-jarige leeftijd in haar woonplaats Groningen overleden. Bertje Jens was samen met haar vriendin Toos Goorhuis (1915-2004) eind jaren ’70 de grondlegster van het Pieterpad. Bertje Jens en Toos Goorhuis werden samen wel “de Dames van het Pieterpad” genoemd. Dit pad is het meest bekende en populairste lange-afstandwandelpad van Nederland.

Het Pieterpad ontstond uit onvrede over het gebrek aan lange-afstandwandelroutes in Nederland. Jens en Goorhuis weken voor hun wandeltochten uit naar het buitenland, totdat ze besloten een wandeling te maken tussen hun beider woonplaatsen Groningen (Jens) en Tilburg (Goorhuis). Al spoedig groeide dit uit tot een wandelroute van Pieterburen in Noord-Groningen naar de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg, waarmee het Pieterpad was geboren. In 2008 vierde het Pieterpad haar 25-jarig jubileum. Naar schatting hebben meer dan een miljoen Nederlanders deze wandelroute inmiddels gelopen.

Bertje Jens heeft het Pieterpad, samen met Toos Goorhuis pas na haar pensionering tot stand gebracht. Van oorsprong was Jens juriste en maakte zij carrière in het maatschappelijk werk. Ze schreef o.a. het boek “Beroepsethiek en code van de maatschappelijk werker”, dat een standaardwerk werd voor het maatschappelijk werk in Nederland. Ze was bestuurslid van de Vereniging van Maatschappelijk Werkers en is vele jaren docent geweest aan de sociale academies van Amsterdam en Groningen.

Bertje Jens had geen naaste bloedverwanten. Vanaf de oorlogsjaren tot aan haar dood  was Jens als “Tante Bertje”, een geliefd  lid van het gezin Goorhuis.

Rob de Lange, directeur van Nivon Natuurvrienden, de uitgever van de Pieterpad-wandelgidsen: “Wij betreuren het overlijden van Bertje Jens. Zij heeft veel betekend voor het lange-afstandwandelen in Nederland. De voetstappen van haar en haar vriendin Toos Goorhuis zijn vereeuwigd in een plaquette op het Pieterpad bij Vorden. Ik heb haar meegemaakt als een zeer bewogen en maatschappelijk betrokken mens. Zij leeft in onze gedachten voort in het Pieterpad.''

 


 21 oktober 2008

Vernieuwd Pieterpad deel I

De totaal vernieuwde gids Pieterpad deel I (Pieterburen-Vorden), uitgegeven door Nivon Natuurvrienden, is op zaterdag 25 oktober 2008 op kasteel Vorden gepresenteerd.
Dit 481 kilometer Lange Afstand Wandelpad bestaat 25 jaar en is het meest populaire LAW van Nederland.

Vernieuwende elementen
,,Er zit een flink aantal vernieuwende elementen in de gids’’, licht Maarten Goorhuis, voorzitter van de Pieterpadwerkgroep alvast een tipje van de sluier op. ,,In tegenstelling tot een gewone herdruk, hebben we dit keer het héle routeverloop kritisch onder de loep genomen. Dat heeft geresulteerd in een zeer groot aantal
verbeteringen in de route. Het uitgangspunt is daarbij steeds geweest om het Pieterpad zoveel mogelijk van het asfalt af te halen.’’
25 mensen hebben ruim een jaar aan deze herdruk gewerkt. Een van hen is Wim van der Ende, die onder andere tekent voor de fotografie in de gids. Hij was de afgelopen drie jaar met veel plezier op pad om de mooiste platen te schieten op en rond het wandelpad. ,,De omgevingsbeschrijving is geheel vernieuwd en wat ‘dichter bij’ de waarneming van de wandelaar gebracht met meer foto’s.’’


 25 april 2008

Routewijziging etappe Pey - Sittard

Direct na de grens is de doorgang voor het Pieterpad versperd.  De oude route is hierdoor niet meer begaanbaar. De route is gewijzigd. De gewijzigde route is gemarkeerd. Er is een aangepaste routebeschrijving.


Arnhem, 7 december 2007

Routewijziging etappe Vierlingsbeek - Swolgen

Het Pieterpad heeft geen toestemming meer om over het terrein van Hofstede Makken te lopen. De route is daarom licht gewijzigd. Er is een aangepaste routebeschrijving


 1 augustus 2006

Wijziging correspondentieadres Pieterpad

Het correspondentieadres van de Werkgroep Pieterpad is per 1 augustus 2006 gewijzigd in:

    Werkgroep Pieterpad

    Pastoor van de Loolaan 2

    6823 BC Arnhem

    het e-mail adres blijft onveranderd: info@pieterpad.nl 


21 april 2006

Onthulling Pieterpad-plaquette

Op vrijdag 21 april 2006 is in Vorden een bronzen plaquette onthuld als eerbetoon aan de bedenksters van het Pieterpad, Toos Goorhuis en Bertje Jens. Tevens is op deze dag het boekje ‘Pieterpadplezier, zeven vrouwen één verhaal’ gepresenteerd.

De Groningse Bertje Jens zelf, Maarten Goorhuis (zoon van Toos), Sarah Goorhuis (kleindochter) én Jan Achttienribbe-Buijs (voorzitter Nivon) hebben het kunstwerk gezamenlijk onthuld. Maarten Goorhuis is nog altijd nauw betrokken bij het erfgoed van zijn moeder.

Toos en Bertje hadden niet kunnen vermoeden dat honderdduizenden wandelaars in hun voetsporen zouden treden. Nu, ruim twintig jaar na de opening van het Pieterpad en het uitbrengen van de Pieterpadgids door Nivon Natuurvrienden, zijn er inmiddels 200.000 exemplaren van deze langeafstandswandelgids verkocht.

De plaquette is ontworpen door kunstenaresse Nelleke Allersma (www.allersma.nl) en heeft een plaats gekregen op het Pieterpad dat speciaal voor deze gelegenheid een nieuw tracé krijgt bij kasteel Vorden. De randtekst bij de plaquette luidt: 

April 2006 - Pieterpad

Bedacht door Toos Goorhuis en Bertje Jens

Zij lieten een onuitwisbare indruk na

En inspireerden velen hun spoor te volgen‘Pieterpadplezier’
De waarde van het Pieterpad voor dit wandellegioen wordt verwoord in het boekje ‘Pieterpadplezier, zeven vrouwen één verhaal’. In dit boekje vertellen wandelaars met groot enthousiasme over hun Pieterpad-ervaringen. Het eerste exemplaar is na de onthulling van de plaquette door het Nivon aangeboden aan degenen die het Pieterpad mogelijk maken. Ook de wandelaars worden niet vergeten: bij aankoop van een Pieterpadgids bij de ‘gespecialiseerde’ boekhandels, VVV’s, bij het Wandelplatform-LAW of Nivon Natuurvrienden, wordt vanaf 21 april een gratis ‘Pieterpadplezier’-boekje verstrekt. ‘Pieterpadplezier’ is uitgegeven door Nivon Natuurvrienden en is mede mogelijk gemaakt door de wandelaars die belangeloos hun medewerking hebben verleend, Drukkerij Gianotten B.V. Tilburg en Willems Adventure Maassluis.

 

 

 

 


Ome Piet, het Pieterpad en T-shirts

Piet Peters, beter bekend als "Ome Piet", is een veel gesignaleerde verschijning langs het Pieterpad, waar hij wandelaars aanspreekt. De heer Peters verkoopt op deze wijze Pieterpad T-shirts en hij brengt zijn eigen lijstje met overnachtingsadressen aan de man. 

Sommige mensen beschouwen Ome Piet als een soort folkloristische verschijning langs het Pieterpad die geen vlieg kwaad doet, anderen storen zich ernstig aan de wijze waarop hij zich soms weet op te dringen. Feit is in elk geval wel dat de verkoop van Pieterpad T-shirts door de heer Peters onrechtmatig is. Pieterpad is een beschermde naam en het is dan ook niet toegestaan om die voor eigen gewin te gebruiken. Kwalijker nog is dat ons ook regelmatig berichten bereiken van wandelaars die bij de heer Peters een T-shirt hebben gekocht en betaald, maar dit uiteindelijk nooit hebben ontvangen. 

Wilt u graag de ervaringen van andere wandelaars met Ome Piet lezen, of uw eigen 'Ome Piet ervaringen' met andere wandelaars delen? Ga dan naar het Pieterpad-prikbord. Om uw eigen ervaringen toe te voegen kiest u daar de knop "nieuw antwoord". 

Het mag overigens uit het bovenstaande duidelijk zijn dat de heer Peters op geen enkele wijze in relatie staat met de makers van het Pieterpad en diens uitgever. 


Pieterpad Lezingen

Wim van der Ende van de werkgroep Pieterpad en fotograaf, houdt regelmatig lezingen over het Pieterpad. In deze met humor en anekdotes doorspekte lezingen komt u alles te weten over het Pieterpad, het ontstaan, de markering, het landschap enz. 

Wilt u graag een Pieterpad-lezing organiseren, neemt u dan contact op met Wim van der Ende.


Overzicht van eerdere berichten.